Verantwoord gebruik antibiotica

Antibiotica zijn belangrijk om ziekteverwekkers te bestrijden, bij mens en dier. De werking van antibiotica wordt minder als bacteriën resistent worden. Dan ontstaat ‘antibioticaresistentie’, dit betekent dat een bacterie niet meer reageert op het aangewezen antibioticum. De behandeling heeft dan geen effect en de patiënt wordt niet beter.

Antibiotica zijn levensreddend

Voor sommige ziekten bij dier en mens is behandeling met antibiotica van levensbelang. Resistentie moeten we dus proberen te voorkomen, zodat deze middelen blijven werken. Hoe vaker antibiotica worden gebruikt, hoe groter de kans is dat bacteriën resistent worden. Als we antibiotica willen blijven gebruiken, ook in de toekomst, moeten we ze op een verantwoorde manier inzetten. Daarom mogen dierenartsen alleen antibiotica voorschrijven na onderzoek van het dier. U kunt helpen met onderstaande tips.

Antibiotica zijn niet altijd noodzakelijk

Gelukkig hoeft niet iedere ‘infectie’ behandeld te worden met antibiotica. Antibiotica werken bijvoorbeeld niet tegen virusinfecties en sommige bacteriële infecties gaan vanzelf over.

TIP: Vertrouw uw dierenarts als deze zegt dat antibiotica niet nodig zijn.

Houd uw dier gezond

Gezonde dieren kunnen sommige infecties zelf bestrijden, zonder daarvoor medicijnen nodig te hebben.

TIP: Gezonde voeding en een gezonde levensstijl met veel bewegen, regelmatig vaccineren en ontwormen en regelmatige medische gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn belangrijk.

Ga niet zelf dokteren

Geneesmiddelen vereisen altijd maatwerk voor dier en ziekte. Ze kunnen giftig zijn of ongewenste effecten hebben bij verkeerd gebruik.

TIP: Gebruik geen overgebleven medicijnen van een ander dier (of mens!) als u vermoedt dat er sprake is van een ziekte of infectie.

Handen wassen

De meeste bacteriën worden met de handen verspreid, dus ook van dier naar mens, en andersom. Het kan om onschuldige bacteriën gaan, maar ook zeer resistente bacteriën worden op deze manier overgebracht (bijvoorbeeld MRSA en MRSP). Deze bacteriën zijn zeer gevaarlijk, ook voor u!

TIP: Door uw handen te wassen met water en zeep en goed af te drogen met een schone handdoek kunt u voorkomen dat bacteriën verspreid worden.

Testen geven zekerheid

Om zeker te weten of er bij uw dier sprake is van een infectie, en met welk middel deze het beste te behandelen is, kunnen testen nodig zijn. Soms zijn ze zelfs verplicht. Uw dierenarts kan beter bepalen of antibioticum nodig is, en zo ja, welk antibioticum het meest geschikt is.

TIP:  Door middel van een bacteriekweek kan uw dierenarts bepalen of een antibioticum nodig is en welk middel geschikt is. Voor het gebruik van sommige antibiotica is een dergelijke test wettelijk verplicht!

 

Volg aanwijzingen op

Therapietrouw is belangrijk voor verantwoord antibioticumgebruik.

TIP: Geef het geneesmiddel precies zoals uw dierenarts heeft voorgeschreven: sla geen dosering over en stop de behandeling niet zonder overleg met de dierenarts.

Overleg met ons

Als u zich zorgen maakt over antibioticaresistentie kunt u altijd contact opnemen met onze kliniek. Uw dierenarts weet wat er met uw dier aan de hand is en is uw adviseur voor alle vragen op het gebied van de gezondheid en behandeling van uw dier!

Bron: KnmvD GGG (Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren)

Fotoalbum bekijken

Bekijk ons fotoalbum voor impressies van onze vestigingen en meer ...

Bekijk fotoalbum

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair