Een huisdier heeft een positief effect op kinderen

Veel kinderen willen graag een huisdier; de vraag om een hond, kat, hamster of zelfs een pony kennen we allemaal. Natuurlijk is een huisdier erg gezellig. Het hebben van een huisdier blijkt ook goed te zijn voor de ontwikkeling van het kind, zo toont onderzoek aan!

De invloed die huisdieren hebben op de ontwikkeling van een kind is een relatief nieuw onderzoeksgebied, waarvoor de laatste jaren steeds meer aandacht is. Wanneer kinderen goed worden begeleid in de verzorging van dieren, dan steken ze ook hier ook echt iets van op.


Zo leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen en worden discipline en punctualiteit gestimuleerd. Bijvoorbeeld omdat het dier op een vast tijdstip moet eten of op regelmatige tijden moet worden uitgelaten. Uit verschillende studies komt naar voren dat kinderen die een sterke band met hun huisdier hebben, socialer zijn in hun gedrag. Ze tonen meer empathie dan kinderen die geen huisdier hebben.

Kinderen krijgen door het hebben en verzorgen van een huisdier bovendien diverse levenslessen gepresenteerd. Dieren leren kinderen over voortplanting, geboorte, ziekte, ongelukken en de dood. Voor veel kinderen is het doodgaan of kwijtraken van een huisdier de eerste ervaring die ze hebben met de dood en met rouw.

Studies tonen aan dat kinderen die met dieren opgroeien over het algemeen over meer zelfvertrouwen beschikken. Dieren helpen kinderen zich veilig te voelen, ze zijn een speelkameraad en ze prikkelen de fantasie van het kind.

Er is onderzoek beschikbaar over de positieve invloed van het hebben van een dier op de gezondheid van het kind. Zo blijkt het aaien van een huisdier een hartslag- en bloeddrukverlagend effect te hebben. Aaien van en knuffelen met dieren zorgt voor ontspanning en zorgt soms ook voor een beter immuunsysteem.

Het hebben van een huisdier is leuk en gezond. Maar het blijft ook een hele verantwoordelijkheid. Bedenk bij de aanschaf goed of een dier in het gezin past en welk specifiek dier goed bij uw kind past. De juiste combinatie van dier en kind is bepalend voor het succes en voor een gunstig effect op de ontwikkeling van uw kind!  Natuurlijk staan we altijd voor u klaar om u hierin te adviseren.

Fotoalbum bekijken

Bekijk ons fotoalbum voor impressies van onze vestigingen en meer ...

Bekijk fotoalbum

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair