Tot 5 juni aanstaande kunt u bij ons terecht voor een gratis huid- en vachtcontrole.

Tot 5 juni aanstaande kunt u ook bij ons terecht voor een gratis huid- en vachtcontrole. Maak snel een afspraak, we kijken uw maatje met liefde grondig na.

Voedselovergevoeligheid of voedselallergie?

Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar wat is eigenlijk het verschil tussen een voedselovergevoeligheid en een voedselallergie? Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor alle abnormale reacties op bestanddelen in het voer. Als uw hond op één of andere manier reageert op een bestanddeel in het voer, dan spreken we dus over voedselovergevoeligheid. Hieronder vallen zowel de allergische reacties (voedselallergie) als alle niet-allergische reacties (voedselintolerantie). Hoe de reactie dan formeel ook precies mag heten: vervelend is het in alle gevallen zeker. De stoffen die de reactie kunnen opwekken heten allergenen.

Honden blijken vaak overgevoelig voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Dit zijn bestanddelen die veel in gewone hondenvoeding voorkomen. Gevoelige dieren hebben maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergenen komen via de darmwand in contact met het immuunsysteem en vaak veroorzaakt dit huidklachten (jeuk en ontsteking). De huidklachten zien we vaak terug bij de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren. Maar in principe kunnen huidklachten overal op het lichaam voorkomen.

Dieren met huidklachten hebben ook vaak last van maag- en darmklachten. U moet dan denken aan klachten als braken, diarree en winderigheid. Huid en maag-/darmklachten ten gevolge van voedselovergevoeligheid komen op elke leeftijd van de hond voor. Vaak beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Heeft een hond eenmaal een voedselovergevoeligheid ontwikkeld, dan houdt hij dat levenslang; hij groeit er niet overheen. De enige remedie is het zorgvuldig vaststellen van de allergeen die de reactie veroorzaakt, om vervolgens de voeding daarop exact aan te passen. Vanzelfsprekend beschikken wij over de juiste voedingsproducten voor honden ter vermindering van intoleranties (hypoallergene voedingsproducten).

Wij zullen uw hond altijd goed in gaten houden, maar als baasje zult u de hierboven beschreven klachten waarschijnlijk als eerste opmerken. Krabt of likt uw hond veel op een vaste plek? Voelt de huid en vacht opeens anders aan? Er zou dan sprake kunnen zijn van voedselovergevoeligheid en dus is er alle reden om eens bij ons langs te komen. Wij gaan (soms samen met een gespecialiseerd dermatoloog) op zoek naar de oorzaak en eventueel naar het juiste voer waar uw hond niet op reageert.

Tot 5 juni aanstaande kunt u ook bij ons terecht voor een gratis huid- en vachtcontrole. Maak snel een afspraak, we kijken uw maatje met liefde grondig na.

Fotoalbum bekijken

Bekijk ons fotoalbum voor impressies van onze vestigingen en meer ...

Bekijk fotoalbum

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair