De cavia, het huisdier waarmee je opgroeit!


De cavia, of Guinees biggetje, is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier. Cavia’s zijn populair omdat ze gemakkelijk in de omgang zijn. Bovendien zijn ze eenvoudig te verzorgen en houden ze van gezelschap. Het mannetje wordt een beer genoemd, het vrouwtje een zeug. Net als bij varkens, logisch dus dat jonge cavia’s ook biggen worden genoemd. Het ideale knuffeldier voor uw kind en een prima dier om te kijken hoe uw kinderen met een huisdier omgaan. Veel kinderen groeien er daarom mee op.

Cavia’s zijn sociaal ingesteld, ze laten zich lekker verzorgen en aanhalen. Ze maken allerlei geluidjes die je gemakkelijk kunt herkennen. Wanneer ze knorren dan zijn ze meestal tevreden. Het kenmerkende piepen van een cavia is vaak een vorm van bedelen, maar kan ook duiden op angst. Wanneer een cavia blaast en/of aan het klappertanden is, wees dan op uw hoede: dit zijn tekenen van agressie en dreiging. Maar gelukkig zit dit van nature niet in de cavia en komt dit laatste niet vaak voor.
Cavia’s zijn graag de hele dag bezig; ze kunnen vooral erg druk zijn met het zoeken naar voer. Daarom is het leuk en goed om het voer af en toe te verstoppen. Geef ze ook gevarieerd te eten; dit prikkelt het natuurlijke gedrag om als eerste, de lekkerste stukjes voer eruit te pikken. Hiermee voorkomt u dat de cavia zich gaat vervelen. Laat de cavia gerust ook uit de kooi zodat ze lekker kunnen scharrelen. Houd ze dan wel goed in de gaten, want het zijn echte knaagdieren. Menig telefoonsnoer is door een cavia doorgeknaagd, dus wees alert!
Er zijn cavia’s in diverse rassen, in gevarieerde kleuren. We kennen de langharige, de ruwharige, de borstelharige en natuurlijk de kortharige cavia. Ze kunnen al naar een nieuw baasje verhuizen als ze nog maar vier weken oud zijn. Cavia’s kunnen binnen en buiten gehouden worden, mits het niet te koud voor ze is. Zorg er altijd voor dat ze een plek hebben waar ze beschut kunnen zitten of waar ze zich kunnen verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi. Een cavia heeft het helemaal naar zijn zin als hij wat te doen heeft; een leuk speeltje in de kooi vindt de cavia helemaal leuk.
Goede zorg, het juiste voer, beweging en aandacht houden de cavia fit en gezond. Bij goede verzorging zullen ze gemiddeld een jaar of zes oud worden. Door de hoge aaibaarheidsfactor en het makkelijke karakter, is een cavia een echt “maatje” voor uw kind.

Wilt u meer weten over de verzorging en aanschaf van een cavia? Neem dan even contact met ons op tel. 0341 415765, wij helpen u graag!

Fotoalbum bekijken

Bekijk ons fotoalbum voor impressies van onze vestigingen en meer ...

Bekijk fotoalbum

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair