Hebben huisdieren ook gevoel?

Wat is het toch heerlijk om de huiskamer binnen te lopen en dan enthousiast begroet te worden door uw kat of hond. Geblaf en gemiauw van blijdschap! Voor u een teken dat uw huisdier blij is u zien en dat u blijkbaar gemist bent. De vraag is echter of we echt zo gemist worden of dat wij onszelf maar iets wijs maken? Hebben dieren eigenlijk wel gevoel?

Veel baasjes denken dat hun huisdier gevoel heeft. Klopt dit of hebben deze baasjes last van antropomorfisme? Dit is het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan niet menselijke wezens, zoals dieren. Onderzoekers doen niet graag keiharde uitspraken over het gevoel en de emoties van dieren; aan een dier kun je immers niet vragen hoe hij zich voelt. Daarom formuleren wetenschappers het vaak anders: ze spreken van een dier dat “zich agressief gedraagt” en niet over “een boos dier”. Gedrag is wel te constateren, gevoel helaas niet.

Toch is inmiddels bewezen dat dieren wel degelijk gevoel hebben; gevoelens zorgen er namelijk voor dat dieren in het wild overleven. Zo ervaren dieren bij de voorplanting een prettig gevoel; een gevoel dat ervoor zorgt dat dieren zich blijven voortplanten en daarmee de soort in stand houden. Wanneer een dier in aanraking komt met vuur voelt het echte pijn. Een gevoel, een beschermingsmechanisme, waardoor hij voortaan vuur zal vermijden.

De vraag is dus niet of een dier gevoel heeft, maar of hij deze ook zo ervaart zoals mensen dat doen. Een dier vindt een aanraking doorgaans prettig, dat kunt u zien. Helaas weet de wetenschap nog niet of een dier zelf wil worden omdat het zin heeft in een prettig gevoel. Wie weet krijgen we ooit dat antwoord. Tot die tijd genieten we gewoon lekker van onze huisdieren en doen we net of ze ons wel degelijk écht gemist hebben!

 

Bron: Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist

Fotoalbum bekijken

Bekijk ons fotoalbum voor impressies van onze vestigingen en meer ...

Bekijk fotoalbum

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair