Invoereisen per land - Europa

Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Hoe de invoereisen per land geregeld zijn voor de landen van de EU en voor de overige landen in Europa kunt u hier vinden.

Houd rekening met het volgende: Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land. Zorg er voor dat uw dier gechipt is. Ook moet hij beschikken over een Europees dierenpaspoort, zo'n paspoort is verkrijgbaar bij uw dierenarts. In een aantal gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen. Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar u doorheen reist! De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland, voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.

 Honden/ Katten/ Fretten:

Reizen binnen de EU

Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • De dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës) tenminste 21 dagen voor de reis.
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn, sinds 3 juli 2011 is alleen de chip toegestaan.
  • Wanneer u met meer dan vijf dieren reist, valt uw reis voor de wet- en regelgeving meestal onder de categorie "commercieel verkeer". In dat geval kunnen er andere regels gelden!

Bepaalde Europese landen kennen daarnaast nog aanvullende regels, zoals bijvoorbeeld verplichte teken / vlooienbehandeling of het verbod van bepaalde rassen. Ook zijn er verschillende regels bij dieren jonger dan 3 maanden, die nog niet tegen rabiës ingeënt kunnen worden.

Niet commercieel verkeer van meer dan vijf dieren


Indien een eigenaar met meer dan vijf dieren gaat reizen binnen de EU voor bijvoorbeeld een tentoonstelling of wedstrijd, kan dit vallen onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren. Wel moet de VWA de dieren certificeren.

Hiervoor moet de eigenaar een exportaanvraag indienen bij de VWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De VWA dierenarts komt dan bij de eigenaar langs. Dit moet binnen 24 uur voor vertrek zijn i.v.m. de gezondheidsverklaring die op het certificaat moet worden afgegeven. De VWA dierenarts controleert de dieren, de chips en de paspoorten en geeft een zogenaamd Traces certificaat af. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Het certificaat is 4 maanden geldig. Er kan dus met die groep dieren 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, tenzij de rabiësvaccinatie van één van de dieren eerder verloopt.

Om te bepalen of er echt sprake is van “niet commercieel verkeer” moet het niet commerciële karakter van de zending wel aangetoond kunnen worden aan de VWA dierenarts. Dit kan bijvoorbeeld door een inschrijvingbewijs van de wedstrijd te tonen.

Overige Europese landen

Voor de overige Europese landen kunnen andere eisen gelden. In sommige gevallen zijn de eisen gelijkgetrokken met die van de EU landen. Wanneer u uw dier mee op vakantie neemt, moet u er rekening mee houden dat elk land zijn eigen eisen kent met betrekking tot de invoer van dieren. Ook de EU landen kunnen aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot rassen of parasietenbestrijding.

Bron en meer informatie: http://www.licg.nl/x0/ 

Fotoalbum bekijken

Bekijk ons fotoalbum voor impressies van onze vestigingen en meer ...

Bekijk fotoalbum

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair