Konijn met maden

De zomer komt er weer aan dus opgepast voor de groene vliegen in de buurt van uw konijn en zijn hok. De vliegen komen vaak af op aangekoekte poep rond de anus van de konijntjes. Dit kan diarree zijn maar ook afwijkende ontlasting door verkeerde voeding.

Een konijn heeft 2 soorten keutels, de normale keutels en de blindedarmkeutels, deze laatste eet het konijn normaal gesproken op, maar soms gebeurt dit niet of onvoldoende en dan blijven deze aan de kont plakken. Het is belangrijk het konijn niet te dik te laten worden en voldoende ruwvoer (hooi) te voeren in plaats van de (gekleurde) brokjes en ander groenvoer.

De vliegen komen af op de aangekoekte poep aan de kont die voor huidirritatie zorgt. Hierdoor gaat de huid ontsteken en dit zorgt ervoor dat het konijn lekker gaat ruiken voor de vliegen. Er worden eitjes gelegd in de poep of op de huid en na enkele dagen komen er maden uit de vliegeneitjes tevoorschijn. Er zijn dan witte krioelende maden te zien op het konijn, deze kunnen nog heel klein zijn maar ook wel 0,5cm lang of nog groter zijn. De maden voeden zich met huid van het konijn en zorgen dus voor grote schade aan de huid en soms zelfs spierweefsel van het konijn.

Het is dus belangrijk dat u elke dag uw konijn(en) controleert op plakpoep onder de staart en het hok iedere dag even schoonmaakt door de zoveel mogelijk poep en urine weg te scheppen. Indien uw konijn buiten wordt gehuisvest kunt u overwegen om vliegengaas over het hok te doen. Mocht u toch maden zien op uw konijn, neem dan contact op met uw dierenarts. Deze zal de maden verwijderen en de geïnfecteerde huid wassen en behandelen. Daarnaast krijgt u voor het konijn een kuurtje antibiotica mee en pijnstilling. Wees dus extra alert als u vliegen in de buurt van uw konijn ziet!

Fotoalbum bekijken

Bekijk ons fotoalbum voor impressies van onze vestigingen en meer ...

Bekijk fotoalbum

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair