Hoe ontwikkelt u de routine van tandenpoetsen:

-          Begin op jonge leeftijd

In principe is het alleen nodig om het blijvende gebit te gaan poetsen, een pup of kitten wisselt de tanden vanaf 3 maanden tot zo’n 7 maanden. Het is wel belangrijk om al vanaf een jonge leeftijd met het poetsen te beginnen. Hoe eerder het poetsen geïntroduceerd wordt, hoe makkelijker de pup of kitten eraan gewend raakt. Bij volwassen dieren wordt aangeraden om de dag na de professionele gebitsreiniging bij de dierenkliniek, direct te beginnen met poetsen, voordat de tandplak terugkomt.

-          Het tandenpoetsen moet een dagelijks ritueel zijn

Tandenpoetsen zal gemakkelijker geaccepteerd worden als het tegelijkertijd met een, vaste dagelijkse gewoonte wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld: ‘tandenpoetsen daarna een wandeling of een leuk spel’. 

Kies een vertrouwde plaats zodat het dier zich rustig voelt, er voldoende licht is en u goed bij het gebit kunt komen (neem kleine honden en katten bijvoorbeeld in een handdoek op schoot).

-          Laat het tandenpoetsen iets positiefs zijn

Geduldige training is aan te bevelen. Belonen daarbij is erg belangrijk dat kan d.m.v. bijvoorbeeld een wandeling/ spelen/ knuffel (iets wat het dier erg leuk vind). Het is belangrijk dat het dier het poetsen makkelijk accepteert.

-          Tandpasta en tandenborstel

Hoewel een tandpasta niet noodzakelijk is, wordt een honden/kattentandpasta wel aanbevolen. Het voordeel is dat het dier door de smakelijkheid het poetsen gemakkelijker accepteert. Een humane tandpasta kunt u niet gebruiken, dieren kunnen deze tandpasta niet uitspugen, dagelijks gebruik is schadelijk voor de maag.

Het beste kunt u een gebitsverzorgingset bij uw dierenarts halen waarin tandpasta, een tandenborstel en een vingerborstel zit. Ook is daar de tandpasta verkrijgbaar. De vingerborstel kunt u gebruiken in de trainingsfase om uw huisdier te laten wennen aan het tandenpoetsen en moet daarna vervangen worden door de tandenborstel omdat deze meer tandplak verwijderd.  

AnimalCare Harderwijk

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Tel: 0341 415 765
E-mail: harderwijk@animalcare.nl

AnimalCare Ermelo

Nassaulaan 1
3851 XZ Ermelo

Tel: 0341 553 332
E-mail: ermelo@animalcare.nl

Privacy verklaring - Sitemap - Disclaimer

Website ontwikkeling door Graphicair