24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Maand van het gebit bij Dierenartsen Animalcare

Maand van het gebit 2021: anders dan u gewend bent

Februari is de maand waarin dierenartsen extra aandacht geven aan de preventieve en behandelende gebitsverzorging van uw dier. Daaraan werkt Dierenartsen AnimalCare natuurlijk ook mee. Dit jaar staat de maand in het teken van afstand houden en zo min mogelijk contacten maken waarbij verspreiding van het virus kan optreden.

 

Op deze pagina:

1. Leer alles over tandheelkundige (preventieve) zorg + tips om te downloaden

Wij willen de maand februari gebruiken om te vertellen wat u zelf kunt doen, waar u zelf op kunt letten en we vertellen u wat wij kunnen doen voor uw dier op het gebied van tandheelkundige (preventieve) zorg.

2. Leuke foto-actie

Ook hebben wij een leuke actie voor u bedacht om aan mee te doen, vanuit uw woonkamer. Kijkt u met ons mee op onze website en op onze Facebookpagina?

3. Gebitszorg voor paardachtigen bij  Dierenartsen AnimalCare

Wat u wellicht nog niet wist over de gebitszorg via Dierenartsen AnimalCare voor paardachtigen

 


Waarom gebitszorg voor hond en kat bij Dierenartsen AnimalCare?

Bij Dierenartsen AnimalCare kunt u terecht voor alle reguliere gebitszorg, maar ook voor gespecialiseerde tandheelkundige behandelingen. Als praktijk investeren wij in kennis en benodigdheden:

Een speciale tandheelkundige ruimte

De praktijk beschikt over een speciale tandheelkundige ruimte waar zowel gebitsreinigingen en tandheelkundige ingrepen plaats kunnen vinden. Dit is een aparte ruimte van onze ‘normale’ operatiekamers, zodat mondbacteriën niet in de andere operatiekamers komen. Wij hebben deze aparte tandheelkundige ruimte ook zodat alle benodigde spullen altijd bij elkaar en direct voor gebruik klaar staan. De artsen en assistentes kunnen efficiënt werken zodat uw dier ook zo snel mogelijk en zorgvuldig mogelijk geholpen kan worden. Dit voorkomt bijvoorbeeld een onnodig lange narcose.

 

Gespecialiseerde dentale röntgen

In de tandheelkundige ruimte beschikken we ook over een speciaal röntgenapparaat (dentale röntgen) waarbij we gedetailleerde foto’s kunnen maken van het gebit en de kaak. Dit is zeer waardevol bij het stellen van de juiste diagnose en prognose.

 

Gespecialiseerde artsen en assistentes

Hoewel iedereen uiteraard de basisvaardigheden voor de tandheelkunde bezit, hebben we een team van dierenartsen en assistentes met speciale interesse voor de zorg van het gebit. Zo zorgen gespecialiseerde teamleden voor het gebit van uw dier.

 

Standaard extra nazorg/service c.q. controle consult

Naast hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor de reinigingsreiniging en gebitsbehandeling, bieden wij ook service. Zo is er een controle consult inbegrepen bij tandheelkundige ingrepen, zoals het trekken van kiezen. Dan wordt de operatiewond bekeken en geëvalueerd hoe het gaat met de gezondheid van uw huisdier.

 


Preventieve gezondheidszorg is de sleutel tot succes – voor mens en dier

Wist u dat veel gebitsproblemen bij huisdieren te laat ontdekt worden, waardoor ze ook te laat behandeld worden en de dieren ongemerkt al lang klachten of complicaties hiervan hebben? Dit komt omdat niet alle huisdieren het bekijken van het gebit even gemakkelijk toe laten, maar ook omdat veel huisdiereigenaren onvoldoende weten waarop ze kunnen letten of wat ze eraan kunnen doen. Hierdoor kunnen huisdieren pijn hebben, maar ook kan het oplossen van problemen veel kostbaarder zijn dan de preventie doordat er gecompliceerde behandelingen uitgevoerd moeten worden.

Zo is het reinigen van een gebit veel minder vervelend voor een dier én minder kostbaar voor de eigenaar, dan het moeten trekken van tanden en kiezen omdat ze niet meer te redden zijn.
Daarom kunt u op onze websitepagina meerdere preventietips vinden, die u helpen met het voorkomen van gebitsproblemen bij uw dier. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om zelf problemen te leren herkennen, uw huisdier te leren dat u het gebit af en toe inspecteert en dat u beschikt over de juiste materialen voor de gezondheidszorg van het gebit van uw dier.

Preventietips

 

 


Foto-actie “Say Cheese”

Onze foto-actie “Say Cheese” is bedoelt om een glimlach op ieders gezicht te toveren in deze Corona tijd. Stuur ons de leukste foto van uw dier waarin duidelijk het gebit zichtbaar is! Dit kan bijvoorbeeld een grappige foto zijn of een foto waarin u het gebit poetst. We roepen u op creatief te zijn.

Hoe kunt u meedoen?

  1. U kunt uw foto naar ons e-mailen (info@animalcare.nl) en
  2. u kunt met uw foto reageren op onze Facebookoproep.

Laten we met elkaar de mooiste bekkies van honden, katten, koeien, geiten, paarden, ezels en alpaca’s verzamelen!

Alle ingezonden foto’s gaan we gebruiken voor een persbericht en een leuke poster op onze praktijk!

 


Gebitsverzorging van paarden, pony’s en ezels

Dierenartsen AnimalCare breidt uit met tandheelkundige zorg voor paardachtigen

De eerstelijns diergeneeskundige zorg voor paardachtigen is bij Dierenartsen AnimalCare uitgebreid met tandheelkundige zorg. Dierenartsen Marjan en Stephanie hebben diverse cursussen gevolgd en kunnen zo veel voorkomende klachten aan het gebit van paarden, pony’s en ezels behandelen bij u thuis of op uw (pension)stal.

Gebitsrisico’s bij paardachtigen

Het gebit van paardachtigen groeit hun hele leven door, omdat ze van nature uit de hele dag door horen te grazen en eten. Wanneer er een probleem met het gebit is, kan een tand of kies scheef afslijten en dan ontstaan er problemen. De maalbeweging kan niet goed worden uitgevoerd of er ontstaan scherpe plekken in het gebit.

Paarden en pony’s die last hebben van het gebit kunnen vermageren, maken soms proppen of komen in verzet tijdens het rijden. Als ze proppen maken, laten ze half gekauwde brokken voedsel vallen of hebben bolle wangen. Dit kan een teken zijn van loszittende kiezen of kiezen met haken of scherpe randen. Subtielere klachten kunnen soms gemerkt worden met rijden, zoals problemen bij de aanleuning of het heftig reageren op de teugel bij wendingen of ophoudingen.

Specialistische mogelijkheden bij Dierenartsen AnimalCare

We hebben speciale elektrische apparatuur dat ervoor zorgt dat we snel en precies kunnen werken. In tegenstelling tot een handmatige vijl, kunnen we ervoor kiezen om één element te behandelen en we hoeven niet meerdere kiezen te raken wanneer we dat niet willen. Wanneer nodig gebruiken we sedatie om zo secuur en veilig mogelijk te kunnen werken.

Daarnaast is Marjan geoefend in het behandelen van pony’s met de aandoening EOTRH. De aandoening EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) is een probleem in de samenstelling en opbouw van met name de snijtanden, dit zijn de voorste tanden van een paard. Het lichaam gaat de eigen tanden van binnenuit afbreken en er vormt zich een extra laag bij de aanzet van de tand. Door deze processen trekt het tandvlees terug en kunnen de tanden los komen te zitten. Dit is ontzettend pijnlijk! Het trekken van de aangedane tanden kan noodzakelijk zijn.

Voor de gebitsbehandeling van uw paard of pony is het noodzakelijk om een locatie te hebben waar we overdekt kunnen werken en waar we de beschikking hebben over (geaarde) elektriciteit en water.

Wilt u een afspraak maken voor een gebitsbehandeling of controle van uw paard of pony?

Wij komen graag bij u op locatie. Bel 0341 – 35 12 35 voor het inplannen van een afspraak.

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Inloopspreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag op afspraak 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)