UW ALPACA IN GOEDE HANDEN

Spoed!

Op zoek naar een dierenarts voor uw alpaca’s?

Nederland telt steeds meer alpaca’s, wat betekent dat wij deze kameelachtigen uit de Andes steeds vaker in onze praktijk tegenkomen. Wij vinden het leuk om met ze te werken en staan voor u klaar bij alle diergeneeskundige zorg.

Bel onze dierenartsen

Onze dierenartsen bieden zowel preventieve als acute zorg. We zijn elke werkdag bereikbaar en bij spoed ook ’s avonds en in het weekend. Omdat we samenwerken met collega’s in de regio, is er altijd een deskundige dierenarts beschikbaar.

BEL 0341 - 35 12 35

Onze begeleiding

U wilt zeker weten dat uw alpaca’s gezond blijven. Om daarvoor te zorgen, kunnen we zo’n twee tot drie keer per jaar een gezondheidscontrole doen. Hierbij kijken we naar onder meer het gedrag, de conditie, de vacht, de benen en de tanden van uw dieren. We voeren bijvoorbeeld behandelingen uit tegen wormen en mijten, geven vitamine-injecties, vaccineren tegen Clostridium infecties. Als de alpaca's last hebben van hun tanden, zullen wij die bijvijlen. Ook nemen we vaak mest mee, zodat we het kunnen onderzoeken op de aanwezigheid van parasieten.

Gezichten van AnimalCare

Marjan Nijhof

Dierenarts landbouwhuisdieren

Gerard van Eijden

Dierenarts landbouwhuisdieren

Arjen van Veenhuisen

Dierenarts landbouwhuisdieren

Simon van Laar

Dierenarts landbouwhuisdieren

Stephanie Vos

Dierenarts landbouwhuisdieren

Marloes Dries

Assistent

Gertine Elsenaar

Assistent

Ria Kok

Assistent

Goede weerstand behouden

Alpaca’s leven oorspronkelijk op grote hoogte in de bergen van de Zuid-Amerikaanse Andes. Een groot verschil met onze lage landen. Gelukkig kunnen ze hier prima verblijven, maar er zijn wel zaken waarmee u rekening moet houden. Om een goede weerstand te behouden, hebben uw alpaca’s gras van hoge kwaliteit, voldoende alpacabrokken en diverse vitaminen en mineralen nodig. Krijgen ze niet de juiste voedingsstoffen binnen, dan neemt het risico op beenschurft en kreupelheid toe. Door periodiek controles uit te voeren, helpen we u dit te voorkomen.

Dierenarts onderzoekt Alpaca met stethoscoop
Buisjes bloed in laboratorium AnimalCare

Aanvullend onderzoek

Heeft uw alpaca iets onder de leden, maar weten we niet wat? Dan kunnen we een aanvullend onderzoek doen om een diagnose te stellen. Veel van deze onderzoeken voeren wij binnen onze praktijk uit, waardoor u snel duidelijkheid heeft. Zo beschikken we over een eigen laboratorium waar we onder meer bloed en mest kunnen analyseren.

Uw alpaca laten vaccineren

U kunt uw alpaca’s door ons laten vaccineren. Vooral de vaccinatie tegen de Clostridium-bacterie is erg belangrijk. Deze bacterie komt overal in de omgeving voor en is vooral gevaarlijk voor veulens. Om uw alpaca’s goed te beschermen, hanteren we een strikt schema waarbij we de vaccinatie jaarlijks herhalen. Pasgeboren veulens worden beschermd via de moedermelk.

Alpaca krijgt een prikje
Alpaca hengst in de wei

Alpacahengst laten castreren

Wij zijn gespecialiseerd in het castreren van alpacahengsten. Voordat we beginnen, brengen we uw hengst onder algehele narcose én zorgen we voor een lokale verdoving. Zo weten we zeker dat uw dier nergens last van heeft. Na afloop geven we een langwerkende pijnstilling en dienen we tetanusserum toe.

Parasieten, wormen en mijten voorkomen

De kans bestaat dat uw alpaca’s besmet raken met een parasiet. De aanwezigheid van een parasiet tonen we aan door mestonderzoek te doen. Hiervoor beschikken we in ons laboratorium over een speciale onderzoeksmethode. De uitslag ontvangt u dezelfde dag, waarna we samen bepalen wat er moet gebeuren. Verder is het belangrijk om uw alpaca’s regelmatig te behandelen tegen wormen en schurftmijten. Ook daarbij helpen we u graag.

Dierenarts doet mestonderzoek in laboratorium
Dierenarts onderzoekt witte Alpaca

Alpaca laten chippen

Wij adviseren u om uw alpaca’s te laten chippen. Dit is sowieso verplicht als u ze wilt aanmelden bij een stamboek. Onze dierenartsen zijn bevoegd om de chip bij uw alpaca te plaatsen. 

ONZE BEGELEIDING

Achter elke alpacahouder staat een deskundige dierenarts. Werkt u met ons samen, dan bepaalt u zelf hoe vaak en wanneer u ons inschakelt. Zo kunt u ervoor kiezen om alleen contact op te nemen bij vragen of problemen. Vindt u het prettig om meer begeleiding te krijgen, dan bieden we het zorgplan. In dit plan zit alle zorg die uw alpaca gedurende het jaar nodig heeft.