UW SCHAAP OF GEIT IN GOEDE HANDEN

Spoed!

Op zoek naar een deskundige dierenarts voor uw schaap of geit?

Voor de melk, voor het vlees of voor de begrazing. In de natuur, in de polder of achter het huis. Schapen en geiten worden met allerlei redenen en op allerlei plekken gehouden. Bent u op zoek naar een goede dierenarts voor uw bedrijf met melkgeiten of fokschapen? Of heeft u als particulier begeleiding nodig bij diergeneeskundige vragen? Wij staan voor u klaar.

Bel onze schapen- en geitendierenarts

Onze dierenartsen bieden zowel preventieve als acute zorg. We zijn elke werkdag bereikbaar en bij spoed ook ’s avonds en in het weekend.

BEL 0341 - 35 12 35

Onze diergeneeskundige zorg

Het voorjaar is vaak hét moment waarop we u als schapen- of geitenhouder treffen: de lammetjes worden geboren! Heeft u hulp nodig bij verlossingen, dan mag u ons zeker uit bed bellen. Ook bij andere behandelingen helpen we u graag. Zo kunt u ons periodiek inschakelen voor een gezondheidscontrole. Van klauwen bekappen tot vaccineren, tijdens de controle doen we het allemaal. Ook doorlopen we de zoönose-checklist en tappen we bloed om de vrij-status te checken. Zo zorgen we samen voor een gezonde kudde.

Gezichten van AnimalCare

Arjen van Veenhuisen

Dierenarts landbouwhuisdieren

Marjan Nijhof

Dierenarts landbouwhuisdieren

Stephanie Vos

Dierenarts landbouwhuisdieren

Gerard van Eijden

Dierenarts landbouwhuisdieren

Simon van Laar

Dierenarts landbouwhuisdieren

Marloes Dries

Assistent

Gertine Elsenaar

Assistent

Ria Kok

Assistent

Hoe eerder u belt, hoe beter

‘Een ziek schaap is een dood schaap’. U heeft misschien weleens van deze uitdrukking gehoord. Wij zijn het natuurlijk niet helemaal met deze uitdrukking eens, maar hij houdt ons wel scherp: schapen en geiten laten niet graag zien dat ze zich ziek voelen. Dat doen ze vaak pas als ze er écht slecht aan toe zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een wormeninfectie, myiasis of rotkreupel. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe beter we dit soort aandoeningen kunnen behandelen. Neem daarom direct contact op als uw schaap of geit afwijkend gedrag vertoont.

Dierenarts bekijkt met geitenhouder de kudde
Reageerbuisjes met bloed voor onderzoek

Aanvullend onderzoek

Soms is er aanvullend onderzoek nodig om een diagnose te stellen. Veel van deze onderzoeken voeren wij binnen onze praktijk uit, waardoor u snel duidelijkheid heeft. Zo beschikken we over een eigen laboratorium waar we onder meer bloed en mest kunnen analyseren.

De juiste vaccinatiestrategie

Wilt u een schaap of geit laten vaccineren? Wij weten wat er moet gebeuren en bepalen samen met u de juiste strategie. Zo kunt u uw schaap of geit beschermen tegen onder meer Q-koorts, ‘Het Bloed’ en rotkreupel. Omdat het van belang is om de vaccinaties op tijd uit te voeren en in de jaren daarna te herhalen, herinneren we u per mail en sms.

Vaccinatie van een schaap
Bok in de wei

Bok of ram laten castreren

Wilt u bokkenlucht en dominant gedrag tegengaan, dan kunt u uw bok of ram door ons laten castreren. Voordat we beginnen, brengen we uw bok of ram onder algehele narcose én zorgen we voor een lokale verdoving. Zo weten we zeker dat uw dier nergens last van heeft. Na afloop geven we een antibioticum, langwerkende pijnstilling en tetanusserum.

Worminfectie voorkomen

Een veel voorkomende aandoening onder schapen en geiten is een worminfectie. Lopen uw dieren deze infectie op, dan kunnen ze erg ziek worden en zelfs doodgaan. Het helpt om uw schapen en geiten te laten ontwormen, maar sommige wormen zijn resistent tegen deze behandeling. Daarom voeren we ook mestonderzoeken uit. Zo kunnen we het effect van onze behandelingen monitoren en waar nodig andere maatregelen nemen.

Mestonderzoek onder een microscoop
Twee geiten in de stal

Nieuw dier aan uw koppel toevoegen

Wilt u een dier aan uw koppel toevoegen of komt de ram of bok op bezoek? Ons advies is om hem eerst apart te houden. U weet namelijk niet of hij infecties bij zich draagt. Wanneer u contact met ons opneemt, komen we zo snel mogelijk langs om de nieuwkomer te ontwormen en de hoeven te controleren op rotkreupel.

ONZE BEGELEIDING

Achter elke schapen- of geitenhouder staat een deskundige dierenarts. Werkt u met ons samen, dan bepaalt u zelf hoe vaak en wanneer u ons inschakelt. Zo kunt u ervoor kiezen om alleen contact op te nemen bij vragen of problemen. Vindt u het prettig om meer begeleiding te krijgen, dan bieden we het zorgplan. In dit plan zit alle zorg die uw schaap of geit gedurende het jaar nodig heeft.

Informatieavond bijwonen

Periodiek organiseren we informatieavonden over schapen en geiten. Elke avond gaat over een specifiek thema, verlossingen bijvoorbeeld. We komen bij elkaar, delen kennis en behandelen vragen.