Laparoscopie

Spoed!

Minimaal invasieve chirurgie

Minimaal invasieve chirurgie wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. Deze techniek wordt met name toegepast voor het steriliseren van de hond. Hiermee wordt met minimale incisies een maximaal kijkbeeld en overzicht van de organen gecreeerd. Ook het herstel van de hond is een stuk beter dan met klassieke chirurgie.

Minimale invasieve chirurgie, wat een mooie techniek!

Een sterilisatie van een hond vanaf 15 kilogram kan alleen maar via laparoscopie bij ons, hieronder leest u waarom.....

Techniek laparoscopie

De patient wordt geschoren en steriel gemaakt en nadien in een kantelbare tafel geplaatst. Er worden 3 kleine incisies gemaakt in de buik. Hier wordt een trocard, een buisje waar de camera en instrumenten doorheen gaan, aangebracht in de openingen. De buik wordt dan middels CO2 gas opgeblazen. Hierdoor worden alle organen goed zichtbaar gemaakt.

Door de patiënt de kantelen komt de eierstok goed in beeld. Met instrumentarium kan deze onder camerabegeleiding worden opgepakt. We werken met HD-camera, haarscherp en mooi uitvergroot voor een optimaal zicht. Als de eierstok goed is opgepakt kunnen we met de ligasure de eierstok "sealen". Dit is anders dan branden waar meer rook bij vrijkomt. Door te sealen maak je een hele nette afsluiting op een hele veilige manier van de bloedvaten. Het apparaat geeft ook aan wanneer de sealing goed is. Zo voorkom je kans op bloedingen in de buik doordat je eventueel te kort brand (andere instrumentaria). De eierstok wordt verwijderd uit de buik, de patient gekanteld naar de andere kant om zo de tweede eierstok te bereiken. Daarna worden de kleine incisies gesloten.

Voordelen

De voordelen van een laparoscopische stertilisatie wegen erg op t.o.v. het nadeel dat de ingreep wat kostbaarder is dan een klassieke sterilisatie. Bij Dierenartsen AnimalCare vinden we onderstaande voordelen dusdanig belangrijk dat honden vanaf het gewicht van 15 kilogram enkel laparoscopisch gesteriliseerd worden bij ons. Honden onder dit gewicht kunnen uiteraard ook laparoscopisch geopereerd worden, maar daar kan de eigenaar nog beslissen om een klassieke chiurgie uit te voeren.

De voordelen zijn ondermeer:

  • De ingreep is veiliger doordat je veel beter overzicht hebt
  • Minimaal invasief betekent kleinere wondjes die gemakkelijk en snel genezen, dit in plaats van een grote doorlopende snede in de buikwand.
  • Kleinere wondjes zijn voor uw hond minder pijnlijk, uw hond herstelt ook sneller
  • Kleinere wondjes beperken het infectiegevaar.
AnimalCare chirurgie
laparoscopie sterilisatie

Anesthesie en beademing

De anesthesie heeft tijdens een laparoscopische ingreep extra aandacht nodig. Doordat je de buik van de hond onder druk zet door deze op te pompen tot een bepaalde druk komt er meer druk op de bloedvaten en op de ademhaling te staan. Onze patienten worden bij deze behandeling altijd beademd zodat we volledige controle hebben over de ademhaling en dus voor een goede zuurstof opname in de longen kunnen zorgen.

Samenwerkingen

We werken met meerdere praktijken samen die hun patiënten doorverwijzen naar ons voor de laparoscopie. We zijn blij dat we ook deze praktijken kunnen helpen om hun patiënten de meest goede zorg te bieden. Mocht je als praktijk ook willen doorverwijzen naar onze praktijk neem dan eens contact met ons op.

AnimalCare bloed en urine