Het belang van
verder kunnen kijken

Spoed!

Meer inzicht met een röntgenfoto of echo

Het lukt niet altijd om de gezondheid van uw huisdier van de buitenkant te beoordelen. In zo’n situatie kiezen we vaak voor een aanvullend onderzoek: we maken een röntgenfoto of echo, zodat we beter kunnen bepalen welke behandeling uw huisdier nodig heeft.

Bel onze experts

In ons team beschikken we over experts die röntgenfoto’s en echo’s maken. Dit betekent dat we deze werkzaamheden binnen onze praktijk kunnen uitvoeren. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Zo gaan we te werk

Het laten maken van een röntgenfoto of echo kan soms vervelend zijn voor uw huisdier. Door rust en aandacht te geven beperken we dit ongemak zoveel mogelijk. Daarnaast kunnen we met onze digitale apparatuur de werkzaamheden gelukkig snel uitvoeren.

Ook de mogelijkheid om uw huisdier een roesje te geven voor de behandeling is aanwezig, zodat uw huisdier niets van het onderzoek merkt.

Rontgenfoto kat
Röntgen hond

Diagnose bepalen

In de meeste gevallen maken we een röntgenfoto of echo om een diagnose te stellen. We kunnen onder meer de botten, het hart en de longen van uw huisdier in beeld brengen. Daarnaast is het mogelijk om de buik te bekijken. Vaak doen we dit om de oorzaak van een probleem te achterhalen, maar soms ook om te zien hoeveel kleintjes een huisdier bij zich draagt.

Herstel beoordelen

Hebben we uw huisdier behandeld, dan willen we weten of hij goed geneest. Om dat te kunnen beoordelen, maken we soms een röntgenfoto of echo. Dit levert waardevolle informatie op: de ene keer blijkt dat de ingestelde therapie aanslaat, de andere keer komen we erachter dat we een aanvullende behandeling moeten uitvoeren.

Klauwen inspectie koe
Preventieve keuring heup

Preventieve keuring

We zijn gespecialiseerd in preventieve keuringen. Zo gebruiken we onze röntgenkamer regelmatig om de hulp- en signaalhonden van Bultersmekke Assistancedogs en Service Dogs te controleren. Daarnaast maken we officiële heup- en elleboog-opnames voor de Raad van Beheer.

Echografie

Met echografisch onderzoek kunnen we de buik van uw huisdier minimaal invasief bekijken en laagje voor laagje de inhoud bekijken. Deze techniek vereist een goede ervaring van de dierenarts en zodoende zijn enkele dierenartsen bij ons hiervoor speciaal opgeleid.

Tijdens de echografie is het ook mogelijk om een afwijkende structuur aan te prikken welke vervolgens verder onderzocht kan worden. In de meeste gevallen vindt dit zonder narcose plaats.

echografisch onderzoek
Beelden pagina expertises rontgen en echo

Aanvullende onderzoeken

Op basis van de rontgenfoto of echografische beelden kan er aanvullend onderzoek nodig zijn.

Aanvullende onderzoeken kunnen bestaan uit een urine onderzoek, bloedonderzoek en/of bioptname met cytologisch onderzoek. De meeste onderzoeken kunnen we direct op de praktijk uitvoeren.

Dentale röntgenfoto

In de tandheelkunde is het heel belangrijk om opnames van het gebit te kunnen maken alvorens je de behandeling kunt uitvoeren. Zo kan het juiste behandelingsplan worden gemaakt om een gebit optimaal te kunnen behandelen.

Met name bij katten beginnen de problemen in de wortels van de tanden en zijn dus zonder dentale opnames niet zichtbaar.

dentale rontgenfoto