Gebitsbehandelingen paard
Onze paardendierenartsen hebben jarenlange ervaring met het behandelen van paardengebitten. Het goed verzorgen van het gebit is namelijk cruciaal voor het gezond houden van uw paard. Een paard is een groot gedeelte van de dag bezig met het kauwen op ruwvoer en dat is heel belangrijk voor een goede darmwerking, waardoor de kans op koliek en andere aandoeningen kleiner is. Bovendien gebruiken we meestal een bit bij het werken met ons paard. Je kunt je voorstellen dat scherpe randen of haken op de kiezen met een bit in tot pijnklachten kunnen leiden.
Controle en goede verzorging van het gebit is erg belangrijk. Marjan helpt u hierbij graag.
Hoe weet je of een gebitsbehandeling nodig is?
Soms krijgen paarden klachten in hun mond, zoals zwellingen aan de kaak, het maken van proppen, verzet bij het indoen of rijden met een bit of het bit vastpakken tijdens het rijden. Dat zijn belangrijke signalen dat het gebit van het paard gecontroleerd moet worden. Maar om klachten te voorkomen, is het verstandig om jaarlijks het gebit even te laten controleren, bijvoorbeeld tijdens de vaccinatie. Onze paardendierenartsen hebben daarom een mondsperder bij zich waarmee ze ook altijd de kiezen achterin goed en veilig kunnen controleren. Verder is het belangrijk tijdens het ook regelmatig het paardengebit te laten controleren. Dat is tussen 2 en 5 jarige leeftijd.
Moet een gebitsbehandeling altijd met verdoving?
Voor een gebitsbehandeling is het belangrijk dat het paard ontspannen is. Het is namelijk heel precies werk en moet zorgvuldig gebeuren. Daarom is het vaak verstandig om het paard een lichte sedatie te geven. Daarna moet het paard eerst weer goed wakker zijn voor hij weer ruwvoer mag eten en diezelfde dag is het verstandig geen krachtvoer meer te geven. Als het paard ook zonder sedatie rustig meewerkt, is een verdoving niet noodzakelijk.
Wat doen we tijdens een gebitsbehandeling?
Tijdens een gebitsbehandeling beginnen we met onderzoeken of de kiezen van het paard vrij kunnen bewegen of dat er haken of randen zijn waarachter de kiezen blijven hangen. Een paard moet namelijk om goed te kauwen de kiezen zowel van voor naar achteren, als van links naar rechts goed over elkaar kunnen schuiven. We gebruiken een elektrische vijl om evt. randen en haken bij te vijlen. Daarna maken we de randen van de kiezen mooi afgerond, zodat de wang en de tong geen scherpe punten meer voelen. We verwijderen voerresten tussen de kiezen en controleren of alles gezond is. Vervolgens controleren we de voortanden en brengen we het gebit in balans.
Wolfskiezen
Wolfskiezen zijn kleine kiesjes die net voor de eerste kies zitten. Als ze klachten geven bij het paard, bijvoorbeeld doordat ze scherp zijn of in de weg zitten bij het bit, kunnen we ze verwijderen. We doen dit met een lichte sedatie en plaatselijke verdoving. Daarna kan het paard 2 weken geen bit in zodat de wondjes rustig kunnen genezen.
Kiezen of tanden trekken
Soms gaan kiezen of tanden los zitten. Bijvoorbeeld bij een heel oud paard of door ontstekingen rondom de wortel van de kies of tand. Bijvoorbeeld bij de aandoening EOTRH, waarbij de wortels van de snijtanden en haaktanden van paarden ontsteken. Dan kan het noodzakelijk zijn een kies of tand te trekken. We doen dit altijd onder sedatie en met lokale verdoving.