24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Chirurgie

In onze operatiekamers kunnen we alle soorten operaties uitvoeren. Over het algemeen worden de meeste operaties in de ochtend gedaan. Standaard operaties die wij regelmatig uitvoeren zijn onder andere sterilisaties en castraties voor honden, katten, konijnen, cavia’s en fretten. Voor de sterilisatie van grote honden bieden we ook laparoscopie. Dit is een kijkoperatie met speciale apparatuur, waardoor de ingreep minder zwaar is voor grote honden.

Het team van dierenartsen AnimalCare is in staat om op een deskundige en veilige manier de meeste operaties uit te voeren volgens de laatste technieken. Carlien Kraaijenbrink-Oost is bij ons de dierenarts die zich vooral toegelegd op de chirurgie. Voor gecompliceerde operaties wordt er soms gewerkt met een erkend dierenarts specialist (in huis of na verwijzing), zodat maximale zorg en kennis is gewaarborgd.

Chirurgie is een belangrijk onderdeel binnen de zorg die wij leveren voor uw huisdier. Wij besteden veel aandacht aan goede nascholing, goede apparatuur en monitoring van uw dier.
Door regelmatig onze dierenartsen nascholing te laten volgen hebben wij veel kennis en praktijk ervaring op het gebied van chirurgie.

Door middel van speciale reconstructieve chirurgie kunnen wij grote tumoren of tumoren die op een lastige plek zitten verwijderen. Zit er een tumor op een beweeglijke plek of is er weinig huid over om het defect te sluiten, dan kunnen we met speciale flap technieken toch zorgen voor zo min mogelijk spanning op de wondranden. Ook hebben wij de mogelijkheid om botbreuken te laten helen met pinnen en schroeven.

Uiteraard verdient een dier bij een standaard operatie ook de beste zorg, dus plaatsen wij altijd een braunule in het bloedvat. Zo kunnen we een infuus geven tijdens de operatie en monitoren we de hartslag en de ademhaling. We plaatsen een tube in de keel zodat we tijdens de operatie zuurstof kunnen geven en kunnen beademen of gasanesthesie kunnen geven indien nodig.

Ook besteden we veel aandacht aan de voorzorg en de nazorg van onze patiënten. De dieren worden voor de operatie onderzocht en we bieden een pre-anesthetisch bloedonderzoek. Hierbij kijken we onder andere naar de functie van de nieren en de lever. Na de operatie worden de patiënten getemperatuurd, krijgen extra zuurstof en een warmtematje indien nodig. We letten goed op de ademhaling tijdens de recovery. Het is belangrijk dat een dier niet aan de operatiewond kan komen, daarom adviseren we altijd een kraag of een medical petshirt.

Brengen en halen van uw dier

U brengt uw huisdier op afspraak tussen 08.30 – 09.00 uur
Tussen 15.00 – 15.30 kunt u uw dier op afspraak ophalen, of anders indien besproken.
Voordat we uw dier uit de opname halen worden de administratieve handelingen verricht.
Daarna zal een paraveterinair u alle uitleg geven en uw dier met alle zorg meegeven.
Het is belangrijk dat uw dier die avond niet alleen thuis gelaten wordt.
Tevens wordt er een gratis wondcontrole afgesproken en houden we telefonisch contact.

Anesthesie

Anesthesie is het in slaap brengen en houden van een dier tijdens een operatieve ingreep. Maar ook voor andere ingrepen kan het nodig zijn dat een dier perfect stil ligt of geen pijn voelt. Hiervoor gebruiken we in onze kliniek diverse moderne methoden.

Per dier wordt bepaald welke slaap- en pijnstillende middelen worden toegepast, afhankelijk van onder meer de leeftijd en conditie. Voorafgaand aan de operatie wordt het dier altijd door de dierenarts onderzocht, waardoor we een goed beeld hebben van de risico’s. Bij oudere dieren wordt standaard een aanvullend bloedonderzoek gedaan voor controle van enkele belangrijke organen als lever en nieren.

De anesthesie zorgt ervoor dat het dier rustig slaapt, pijnvrij is en zich ontspant. In onze kliniek maken wij gebruik van verschillende methoden. Ondermeer gas anesthesie of CRI (continuous rate infusion) worden hiervoor gebruikt. Bij gas anesthesie wordt het dier na intuberen onder narcose gehouden met isofluraan (anesthesiemiddel) via een gesloten of open systeem afhankelijk van het gewicht van de patiënt.
Bij CRI wordt via een braunule met een spuitpomp de juiste hoeveelheid propofol intraveneus ingebracht. Naast CRI krijgt het dier ook altijd zuurstof via een tube toegediend. Deze moderne methodes geven een nauwkeurig te controleren slaaptoestand en zijn goed te controleren met onze bewakingsapparatuur.

Om uw dier met zo min mogelijk risico’s te kunnen opereren, beschikken wij over een uitgebreid arsenaal aan apparatuur. Hiermee kunnen wij tijdens de anesthesie de situatie van uw dier optimaal beoordelen en direct ingrijpen waar nodig. We kunnen met een gerust hart stellen dat wij er alles aan doen om operatierisico’s te vermijden. Dit maakt onze operaties niet noodzakelijk duurder. Wij vinden dat apparatuur voor een perfecte bewaking van de anesthesie behoort tot de standaarduitrusting van de praktijk.

Ook postoperatief is de zorg voor uw huisdier van belang. Er is de beschikking over zuurstoftoediening waarbij onze patiënten na een operatie over kunnen beschikken. Het herstel van deze patiënten is beter doordat zij de beschikking hebben over een hogere concentratie zuurstof.

Weke delen Chirurgie

De weke delen chirurgie behelst alle chirurgie van de organen of belangrijke structuren in de hals, borst, buik en het gebied rondom anus en vulva, met uitzondering van botten en het zenuwstelsel. Voor de operaties voor fracturen en uitgebreide botoperaties halen wij regelmatig een specialist in huis.
Echter kunt u wel bij ons terecht voor de meeste soorten operaties met betrekking tot de weke delen chirurgie.

Operaties doen wij altijd op afspraak, behalve wanneer spoed vereist is. Voor elke operatie moet het dier nuchter worden gehouden. Dit betekent dat u de avond vooraf rond 18.00 uur uw huisdier voor de laatste keer te eten geeft. Dit geldt niet voor konijnen en overige knaagdieren. Drinken hoeft u niet weg te nemen.
Na de operatie legt de dierenarts of assistente uit of u nog medicatie moet geven en hoe u het beste de nazorg kunt verlenen aan uw huisdier.

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag op afspraak 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)