Het belang van een gezonde huid

Spoed!

Als het jeukt moet je krabben...

Als uw dier jeuk heeft is dat erg vervelend. U ziet uw huisdier continue krabben of likken op de huid en/of poten. Schudden met de kop en krabben aan de oren. we begrijpen dat dit zowel voor u als uw huisdier erg frustrerend kan zijn. Om dit probleem aan te pakken is een goede opvolging en begeleiding nodig om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Jeuk wordt vaak veroorzaakt door een allergie of onderliggende oorzaak.

Allergie is een overgevoeligheid tegen een bepaalde stof die voor een niet allergische hond of kat niet schadelijk is. Dat kunnen stoffen zijn zoals pollen, mijten, vlooien of bepaalde voedselbestandsdelen. Die stoffen heten ook wel allergenen. Wanneer deze allergenen het lichaam binnen komen via de huid of de darm dan reageert het immuunsysteem bij een allergische hond of kat veel te heftig.

Een gezonde huid en vacht. Wij helpen u graag!

Wilt u erachter komen wat uw dier onder de leden heeft? Onze dierenartsen zetten zich samen met onze paraveterinairen in voor de juiste diagnose. Neem contact op voor meer informatie over onze onderzoeken.

Vlooienallergie

Bij een vlooienallergie is uw huisdier allergisch voor het speeksel van de vlo die het inspuit om bloedstolling te voorkomen bij het nemen van een bloedmaaltijd. De allergenen in het speeksel geven dus een heftige allergische reactie en daardoor gaat uw huisdier erg veel krabben. Door dit extreem vele krabben worden vlooien vrij effectief verwijderd waardoor uw huisdier vrij weinig vlooien in de vacht heeft.

Maar de verschijnselen bij een huisdier die niet allergisch is zal zich enkel limiteren tot wat kleine rode plekjes en jeuk. Bij een huisdier die allergisch is voor vlooien zien we een hevigere vorm van krabben en komen verschillende huidverschijnselen voor zoals een hotspot, haaruitval, olifantshuid en schilfering.

Typische locaties zijn aan de achterhand; rug, staart en staartbasis, liezen en achterpoten.

Dierenarts geeft hond een behandeling met een laserpen
AnimalCare bloed en urine

Voedingsovergevoeligheid

Bij een voedselovergevoeligheid is uw huisdier allergisch voor een bestanddeel van het voedsel. Vrijwel altijd betreft dit een allergie tegen een bepaald soort eiwit. De enige manier om een voedselovergevoeligheid te diagnosticeren is via een eliminatiedieet. Hierover krijgt u een passend advies bij ons voor uw huisdier.

De behandeling is vaak een langdurig traject waarbij we u stap voor stap meenemen in de juist te nemen beslissingen. Succes van de behandeling ligt bij een goede uitleg waardoor een goede opvolging kan plaatsvinden.

Atopie

Atopie wordt ook wel omgevingsallergie genoemd en houd in dat uw huisdier allergisch is voor ‘iets’ uit de omgeving. Meestal betreft dit een combinatie van verschillende mijten en pollen. Bij de mens ook wel bekend als hooikoorts. Alleen zijn de verschijnselen bij uw huisdier voornamelijk in de vorm van huidklachten. Opname van deze omgevingsallergenen gebeurt via de luchtwegen maar ook via de huid bij de uw huisdier.

De diagnose atopie kan vaak alleen gesteld worden door eerst vlooienallergie en voedselallergie volledig uit te sluiten.

microscopisch onderzoek

Oorontsteking

Dit is een ontsteking van de huid in de buitenste gehoorgang. Er zijn meerdere onderliggende oorzaken mogelijk. Zodoende kan een simpel lijkende oorontsteking toch een moeilijke puzzel zijn om de juiste oorzaak te achterhalen.

We starten door middel van een otoscopisch onderzoek en kunnen zo de oren bekijken en een swab afnemen. Deze swab onderzoeken we middels een cytologisch onderzoek om te bekijken wat er precies aan de hand is en er zo meer gericht de juiste therapie ingesteld kan worden.

Zo pakken we stap voor stap samen met u de juiste therapie op.

AnimalCare onderzoek