24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Hoe ontwikkelt u de routine van tandenpoetsen?

Begin op jonge leeftijd

In principe is het alleen nodig om het blijvende gebit te gaan poetsen, een pup of kitten wisselt de tanden vanaf 3 maanden tot zo’n 7 maanden. Het is wel belangrijk om al vanaf een jonge leeftijd met het poetsen te beginnen. Hoe eerder het poetsen geïntroduceerd wordt, hoe makkelijker de pup of kitten eraan gewend raakt. Bij volwassen dieren wordt aangeraden om de dag na de professionele gebitsreiniging bij de dierenkliniek, direct te beginnen met poetsen, voordat de tandplak terugkomt.

Het tandenpoetsen moet een dagelijks ritueel zijn

Tandenpoetsen zal gemakkelijker geaccepteerd worden als het tegelijkertijd met een, vaste dagelijkse gewoonte wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld: ‘tandenpoetsen daarna een wandeling of een leuk spel’.
Kies een vertrouwde plaats zodat het dier zich rustig voelt, er voldoende licht is en u goed bij het gebit kunt komen (neem kleine honden en katten bijvoorbeeld in een handdoek op schoot).

Laat het tandenpoetsen iets positiefs zijn

Geduldige training is aan te bevelen. Belonen daarbij is erg belangrijk dat kan d.m.v. bijvoorbeeld een wandeling/ spelen/ knuffel (iets wat het dier erg leuk vind). Het is belangrijk dat het dier het poetsen makkelijk accepteert.

Tandpasta en tandenborstel

Hoewel een tandpasta niet noodzakelijk is, wordt een honden/kattentandpasta wel aanbevolen. Het voordeel is dat het dier door de smakelijkheid het poetsen gemakkelijker accepteert. Een humane tandpasta kunt u niet gebruiken, dieren kunnen deze tandpasta niet uitspugen, dagelijks gebruik is schadelijk voor de maag.

Het beste kunt u een gebitsverzorgingset bij uw dierenarts halen waarin tandpasta, een tandenborstel en een vingerborstel zit. Ook is daar de tandpasta verkrijgbaar. De vingerborstel kunt u gebruiken in de trainingsfase om uw huisdier te laten wennen aan het tandenpoetsen en moet daarna vervangen worden door de tandenborstel omdat deze meer tandplak verwijderd.

Dieet en kauwen

Tandplak is de belangrijkste oorzaak van tandvleesontsteking bij uw huisdier. Tandplak is een hardnekkig, moeilijk zichtbaar kleverig laagje dat zich voortdurend in de mond vormt. Het bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. De bacteriën in de plak produceren afvalstoffen die het tandvlees irriteren en een ontstekingsreactie veroorzaken. Tandvleesontsteking ontstaat wanneer tandplak de kans krijgt zich op te hopen langs de rand van het tandvlees. Tandplak kan ook hard worden, door kalkzouten uit het speeksel, het wordt dan tandsteen genoemd. Ontstoken tandvlees is te herkennen aan de vurig rode kleur, het is pijnlijk en het dier kan uit zijn mond gaan stinken. Als hier niets aan gedaan wordt kan de ontsteking uiteindelijk leiden tot het verlies van de elementen. Tevens kunnen deze bacteriën via de bloedbaan het lichaam ingaan en gewrichten, hart en nieren aantasten.

Naast het tandenpoetsen kan het schoonhouden van het gebit bevorderd worden door het dier kauwmateriaal te geven en te zorgen dat uw dier slechts een beperkt aantal malen per dag iets in de mond krijgt.

Een regelmatige, bij voorkeur een halfjaarlijkse, gebitscontrole bij de dierenarts blijft aan te bevelen.

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Inloopspreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag inloopspreekuur 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)