24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Laboratorium

Bloedonderzoek

Als uw huisdier ziek is kan de dierenarts voorstellen om bloedonderzoek uit te voeren. Daarmee kan gekeken worden of er ontstekingen spelen en of organen zoals bijv. de lever en nieren wel allemaal goed functioneren.
Het controleren van de orgaanfuncties kan ook heel waardevol zijn voordat een dier onder narcose moet, om te kijken of het lichaam de narcosestoffen wel goed kan verwerken.
Daarnaast kan bloedonderzoek gebruikt worden om te screenen op (erfelijke) afwijkingen, de aanwezigheid van bepaalde ziektekiemen of om zogenaamde ouderdomsklachten vroegtijdig op te sporen, nog voordat deze echt ziekteverschijnselen geven.

Bij AnimalCare beschikken wij over uitgebreide apparatuur om zelf veel van deze onderzoeken uit te kunnen voeren. Hierdoor gaat het stellen van een goede diagnose vaak heel snel en kan er gericht een behandeling opgestart worden. Ook controles om te kijken of een behandeling goed aanslaat kunnen meestal in huis uitgevoerd worden.

Voor sommige onderzoeken moet er bloed opgestuurd worden naar het laboratorium, ook dan is de uitslag vaak al binnen enkele dagen bekend.

Urineonderzoek

Urineonderzoek wordt bij dieren vaak uitgevoerd, in veel gevallen gecombineerd met bloedonderzoek. Urine is meestal gemakkelijk door de eigenaar zelf op te vangen en omdat het een soort verzamelvat is van afbraakproducten uit allerlei processen in het lichaam kan het veel waardevolle informatie opleveren.
Bij een urineonderzoek wordt gekeken naar de concentratie, stoffen die opgelost zitten in de urine (zoals bijv. suiker) en onder de microscoop wordt gekeken naar de aanwezigheid van bloedcellen en kristallen. Dit laatste is vooral bij katten belangrijk om regelmatig te controleren, maar ook zien wij steeds vaker honden met problemen van blaasgruis en blaasstenen.
Voor een betrouwbaar urineonderzoek is meestal verse ochtendurine nodig. Deze kan worden afgegeven aan de balie en nog dezelfde dag bellen wij u dan met de uitslag.

Ontlastingsonderzoek

Bij aanhoudende darmproblemen kan uw dierenarts voorstellen om een ontlastingsonderzoek te doen. Hiervoor is vaak van 1 of meerdere dagen wat ontlasting nodig om te screenen op de aanwezigheid van bepaalde parasieten. U krijgt hiervoor spulletjes mee om dit thuis te verzamelen, waarna u de benodigde monsters kunt afgeven aan de balie. De meeste ontlastingsonderzoeken worden in huis door ons uitgevoerd en daarvan krijgt u dezelfde dag nog de uitslag.
Voor sommige onderzoeken (bijv. verteringsonderzoek) moet de ontlasting worden opgestuurd naar het laboratorium, zodra wij dan de uitslag binnen krijgen wordt u daarover gebeld.

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag op afspraak 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)