24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Oogheelkunde, Tonometrie- Oogboldruk- en Bloeddrukmeten

Het oog is een orgaan apart. Net als bij mensen komen er bij onze huisdieren regelmatig oogaandoeningen voor. Veelal betreft het infecties. Bij kat en hond is dat dan te merken aan het dichtknijpen van het oog. Soms ziet het er rood uit en komen er vieze tranen uit. Het schuren van de kop langs bijvoorbeeld de bank of het been van de eigenaar kan een uiting van pijn of jeuk zijn. Het grootste deel van de patiënten kan met oogdruppels of zalf behandeld worden. Maar chirurgie is vaak ook nodig, hierbij kunt u denken aan het verwijderen van wratjes of tumoren aan de oogleden, een uitpuilend derde ooglid (cherry-eye) of een afwijking aan de stand van de oogleden.

Oogdrukmeting – Tonometrie

Helemaal vooruitstrevend is onze tonometer (Tono-Pen Vet). Hiermee meten we de druk in de oogbol. Een meting van de oogboldruk doen we bij verdenking op glaucoom of groene staar en is een apparaat waar normaal enkel gebruik van wordt gemaakt in specialistische klinieken. Gelukkig verdiepen onze dierenartsen zich in de oogheelkunde, zodat ook deze patiënten bij ons aan het goede adres zijn! Zodoende dat wij in omgeving Harderwijk, Ermelo, Putten, Zeewolde ook als verwijskliniek fungeren om de oogboldruk voor uw dier en verwijzend dierenarts te kunnen meten.

Glaucoom is de verzamelnaam voor oogziekten die bij gezelschapsdieren gepaard gaan met een verhoogde oogdruk. Niet alleen is een te hoge oogdruk erg pijnlijk, maar het kan binnen enkele dagen onomkeerbare schade aan het netvlies en de oogzenuw veroorzaken. Het gevolg hiervan kan blijvende blindheid zijn!

Glaucoom kan bij bepaalde rassen (Bouvier, Poedel , Beagle, Amerikaanse Cocker Spaniël, Basset, Siamees, Pers) erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld ontstekingen van de oogbol (uveitis) door onder andere beschadigingen van het hoornvlies en/of luxaties van de lens.

Belangrijk is dus om bij iedere verdenking van een oogaandoening, altijd het oog even door de dierenarts te laten controleren, omdat bepaalde beschadigingen aanvankelijk niet met het blote oog zichtbaar kunnen zijn en het oog blijvend beschadigd kan raken! Maak daarom altijd en afspraak!

Een meting van de oogdruk gebeurt door het apparaatje even tegen het hoornvlies van uw hond of kat te drukken. Uiteraard wordt kort van te voren het hoornvlies plaatselijk verdooft door middel van verdovende oogdruppels.

Bloeddruk meten

Verhoogde bloeddruk is een aandoening die veelvuldig bij katten wordt waargenomen. Indien de bloeddruk verhoogd is kan dit leiden tot vele klachten als blindheid, hartproblemen en afname van de nierfunctie. Het meten van de bloeddruk gebeurd net als bij de mens met een bloeddruk meter. Vroegtijdig behandelen kan veel problemen beperken.

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag op afspraak 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)