24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Redenen om een hond te laten castreren/steriliseren

Naast preventie van de dracht zijn er tal van redenen om uw hond te laten castreren of steriliseren door onze dierenartsen. Hieronder diverse voor- en nadelen uiteengezet. Voor advies op maat kunt u het beste een afspraak maken.

Loopsheid hond

De eerste loopsheid van een hond zien we meestal tussen de 6 en 18 maanden. Tijdens de loopsheid verliest een teef bloederig vocht uit de vagina. De vulva is gezwollen en de teef is aantrekkelijk voor reuen. Gemiddeld worden niet-gesteriliseerde teven elke 7 maanden loops (met een normale variatie van 4-12 maanden).
In de eerste fase van de loopsheid verliest de teef bloed maar ze wil nog niets van de reu weten. Deze periode duurt gemiddeld 9 dagen (variatie 3-17 dagen).
Daarna accepteert de teef een dekking. Ook deze periode duurt bij de gemiddelde teef 9 dagen (variatie 3-21 dagen). De zwelling van de vulva en de uitvloeiing neemt meestal af. In deze periode is de teef vruchtbaar.
In de 70 dagen durende fase die hierop volgt, produceert elke teef, zwanger of niet, het zwangerschapshormoon progesteron.

Schijnzwangere hond

Na 70 dagen neemt de hoeveelheid progesteron af. De zwangere teef zal bevallen. De niet-zwangere teef wordt schijnzwanger. De hond vertoont hetzelfde gedrag als de bevallen teef: nesteldrang, de melkklieren kunnen opzwellen en zelfs melk geven. In sommige gevallen gedraagt de teef zich zo vervelend dat u de hulp van een dierenarts moet inroepen. Wij hebben hiervoor medicijnen die de verschijnselen van schijnzwangerschap stoppen.

Redenen voor sterilisatie hond

 • U wilt geen nestje
 • U wilt geen loopse hond
 • U en uw hond hebben last van de schijnzwangerschap

Medische voordelen van sterilisatie

 • Baarmoederontsteking
  Ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op de leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige, potentieel dodelijke aandoening. Een gesteriliseerde teef kan geen baarmoederontsteking krijgen.
 • Melkkliertumoren
 • Sterilisatie voor de eerste loopsheid zou de kans op melkkliertumoren met meer dan 90% verminderen. Sterilisatie na de 2e loopsheid verliest dit voordeel grotendeels.

 • Suikerziekte
 • Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt voor een verhoogde suikerproductie in het lichaam. Dit kan suikerziekte veroorzaken. Teven met suikerziekte moeten om die reden gesteriliseerd worden.

Medische nadelen van sterilisatie

De medische voor- en nadelen van sterilisatie zijn slecht onderzocht. Artikelen spreken elkaar tegen en betrouwbare cijfers ontbreken.

 • Incontinentie & blaasontsteking
  Incontinentie is een vervelend probleem. Het komt met name voor bij gesteriliseerde teven, minder bij intacte teven en reuen. De kans op incontinentie is groter bij grotere rassen en bij honden met een staartamputatie. Het tijdstip van sterilisatie lijkt geen effect te hebben op de kans om incontinent te worden.
 • Vetzucht
  Gesteriliseerde teven hebben minder eten nodig dan niet gesteriliseerde teven. Als de hoeveelheid voer na de operatie niet wordt verminderd, zal de teef aankomen.
 • Slechte vacht
  Sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na sterilisatie afnam. De vacht kan wat zachter en pluiziger worden
 • Orthopedische klachten
 • Gesteriliseerde teven groeien langer door dan niet-gesteriliseerde teven. Kruisbandproblemen zouden vaker voorkomen bij gesteriliseerde teven.

Wanneer sterilisatie?

Een sterilisatie kan het best worden uitgevoerd in de geslachtshormoonvrije periode (ongeveer 3 maanden na de laatste loopsheid). De doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder is in die periode laag. De kans op complicaties is daarom het kleinst.

Sterilisatie Hond middels Laparoscopie

Wij adviseren over te gaan tot sterilisatie, als de u niet met uw hond wil fokken. Sterilisatie maakt het risico op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte veel kleiner.
Tegenwoordig hebt u de keuze deze ingreep via de conventionele methode of laparoscopisch, oftewel via een kijkoperatie, uit te laten voeren. Bij de conventionele methode worden de eierstokken via een snee achter de navel verwijderd. Bij de kijkoperatie wordt de buik opgeblazen met gas (CO2), en via twee kleine sneetjes worden een camera (scoop) en instrumenten in de buik gebracht. Na het opzoeken van de eierstokken en het dichtbranden van de bloedvaatjes worden deze in zijn geheel verwijderd. Indien uw teef loops is, kunt u het beste wachten tot ongeveer drie maanden na de loopsheid om de operatie uit voeren.

Wat is Laparoscopie?

Laparoscopie betekent kijkoperatie. Het is een ingreep waarbij we met een kleine camera operaties kunnen uitvoeren. Binnen onze praktijk kunt u terecht voor laparoscopische sterilisatie.

Voordelen kijkoperatie:

 • Minder pijnlijk
 • Vrijwel pijnloze sterilisatie
 • Twee kleine gaatjes van 1 cm
 • Hele korte operatie tijd
 • Volgende dag mag de hond al weer alles behalve zwemmen.

Term sterilisatie

De term sterilisatie bij de poes en de teef eigenlijk is de term sterilisatie een verkeerde term voor de operatie die wordt uitgevoerd. Bij een feitelijke sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden, waardoor een dier onvruchtbaar wordt. De eierstokken blijven in het lichaam. Een teef wordt daardoor dan ook nog steeds loops. Bij castratie van een dier worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet. De operatie wordt een sterilisatie genoemd, maar is in feite een castratie.

Redenen voor castratie hond

Ook dit is niet standaard. Wij adviseren u graag of castreren zinnig is voor uw hond. Redenen die wij meenemen in de overweging om een reu te castreren zijn:

 • Verlies groengele druppels uit de penis en het veelvuldig likken
 • Rijden op mensen, dieren en speeltjes. Gefrustreerd seksueel gedrag
 • In huis plassen
 • Agressie (geen angstagressie!)
 • Vergrote prostaat
 • Testikeltumoren
 • (Peri)anaalkliertumoren

Nadelen van castratie

 • Vetzucht
 • Gecastreerde reuen hebben minder eten nodig dan niet gecastreerde reuen. Als de hoeveelheid voer na de operatie niet wordt verminderd, zal de reu aankomen.
 • Verandering vacht. Sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na castratie afnam. De vacht kan wat zachter en pluiziger worden.

  Advies per ras, geslacht en leeftijd! Vragen of afspraak maken? Neem contact dan contact op met Dierenartsen AnimalCare tel. 0341 – 35 12 32

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Inloopspreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag inloopspreekuur 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)