24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Röntgen en echo

Beeldvorming

Er zijn verschillende technieken die de dierenarts kan gebruiken om onderdelen van het lichaam beter in beeld te brengen. Bij Dierenartsen AnimalCare beschikken wij over een aantal mogelijkheden op het gebied van beeldvorming, zoals Röntgen- en echografisch onderzoek, die wij inzetten als aanvulling op het onderzoek in de spreekkamer.

Röntgen

Misschien wel het meest bekende onderdeel van de diagnostische beeldvorming is de röntgenfoto. Door middel van röntgenstraling kunnen onderdelen van het lichaam in beeld gebracht worden. Dit wordt vooral gebruikt om delen van het skelet te onderzoeken. Bijv. om botbreuken of gewrichts- of hals/rug problemen op te sporen, maar ook om erfelijke aandoeningen zoals HD en ED te onderzoeken.
Verder worden röntgenfoto’s gebruikt om te kijken naar de longen en het hart bij hoestende dieren. Of om te kijken naar ingewanden of een dier misschien een vreemd voorwerp heeft opgegeten.

Bij AnimalCare beschikken wij over een digitaal röntgenapparaat, met hoogfrequentie en anatomische programma’s waarmee de röntgenfoto’s direct beoordeeld kunnen worden. Hierdoor is er weinig röntgenstraling nodig om een goede foto te maken. Zo kunnen we snel een diagnose stellen. Het onderzoek is niet pijnlijk en dieren hoeven er (meestal) niet voor onder narcose.

Al onze dierenartsen kunnen dit onderzoek uitvoeren en slechts in enkele gevallen moeten foto’s doorgestuurd worden naar een specialist om te laten beoordelen.

De röntgenfoto is een platte weerspiegeling is van het dier, daarom moeten er altijd 2 en soms meerdere foto’s gemaakt worden om een betere indruk van de afwijking te krijgen.
Voor het maken van een foto zijn röntgenstralen nodig, deze kunnen gevaarlijk zijn. Echter voor het maken van een of meerdere foto’s van uw huisdier gebruiken we maar een zeer beperkte hoeveelheid van die stralen. En die hoeveelheid ligt altijd onder de stralingsdosisgrens. Vandaar dat dit onderzoek niet gevaarlijk is voor uw huisdier.

Vanwege de straling die erbij vrij komt, mogen eigenaren meestal niet bij dit onderzoek aanwezig zijn. Voor meer uitgebreide foto’s kan het dan ook zijn dat uw dier wordt opgenomen in onze speciale opname.

Röntgenfoto’s Gebit

Naast de normale röntgen beschikken wij bij AnimalCare ook over de apparatuur om gedetailleerde foto’s te maken van het gebit. Veel huisdieren hebben gebitsproblemen. Met deze techniek kunnen wij beter beoordelen wanneer er tanden of kiezen getrokken moeten worden of dat enkel het verwijderen van tandsteen volstaat.
Denk aan het bekijken of er een wortelontsteking aanwezig is en er moet worden overgegaan tot het verwijderen van de betreffende tand.
Pepijn Heuperman is de dierenarts die bij ons de gebitsbehandelingen uitvoert.

Echografisch onderzoek

Echografie is bij mensen vooral bekend van het onderzoek bij zwangere vrouwen. Maar het heeft veel meer mogelijkheden dan dat en wordt daarom bij dieren veel gebruikt. Door middel van geluidsgolven kan er heel gedetailleerd beeld gemaakt worden van de interne organen. Dit onderzoek is heel veilig, het is niet pijnlijk en het kan bijna altijd bij wakkere dieren worden uitgevoerd. Vaak mag de eigenaar hier ook gewoon bij aanwezig zijn.

De echografie wordt het meest gebruikt om te kijken naar organen in de buikholte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de blaas, nieren, lever en darmen, maar ook hele kleine organen zoals de bijnieren of lymfeknopen kunnen in beeld gebracht worden.
Heeft uw dier buikklachten of komen er uit andere onderzoeken aanwijzingen dat er mogelijk iets mis is met een van deze organen, dan zal de dierenarts voorstellen om een buikecho te maken. De grootte, vorm en structuur van de organen leveren veel informatie op en soms kunnen er biopten genomen worden om tot een goede diagnose te komen.
Ingrid Noteboom is de dierenarts die bij ons dit onderzoek uitvoert, zij heeft hiervoor verschillende cursussen gevolgd tot op gevorderd niveau .

Drachtecho

Vanaf 28 dagen dracht kunnen we de foetussen goed in beeld brengen. Dit geldt zowel voor de hond als de kat. Tot circa 35 dagen is met echo een redelijke schatting te geven van het aantal te verwachten pups of kittens. Echter, echografie is op dit vlak nooit 100% zeker. Radiologie is wel 100% betrouwbaar in het schatten van het aantal pups of kittens maar kan pas vanaf 45 dagen dracht. Een drachtecho geeft veel informatie over de foetussen en is ook gewoon heel leuk. Er zijn veel eigenaren die met hun dier bij ons komen voor een “pretecho”. Dit kan geen kwaad voor moeder en de foetussen.

 

Cardiologie – Hart

Bij honden en katten komen regelmatig hartaandoeningen voor. Bij een beginnende hartaandoening merk je vaak niets aan het dier. Symptomen die kunnen wijzen op een hartaandoening zijn: verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, een versnelde of bemoeilijkte ademhaling.

Een apart onderdeel van de echografie is het onderzoek van het hart. Hiermee kan een gedetailleerd beeld gemaakt worden van de hartspier en hartkamers. Maar ook het functioneren van alle verschillende hartkleppen en de stroming van het bloed door het hart kan onderzocht worden. Tegelijk met de echo wordt er een ECG gemaakt, dit levert samen zeer nauwkeurige informatie op over het functioneren van de hartspier. Zo kan er een goede diagnose gesteld worden van de oorzaak van evt. hartklachten.

Als de dierenarts in de spreekkamer bij uw dier een ‘hartruis’ hoort, zeker bij een jong dier, kan dit een reden zijn om een hartecho te adviseren. Maar ook erfelijke aanleg of andere klachten die kunnen wijzen op een hartprobleem kunnen aanleiding zijn voor dit onderzoek. Klachten kunnen zijn hoesten, een verminderd uithoudingsvermogen of flauwtes. Vaak wordt er ook een röntgenfoto gemaakt, om te bepalen wat de nadelige effecten van de verminderde hartfunctie zijn op andere organen zoals de longen.

Het eerste onderzoek

Bij de eerste afspraak nemen we uitgebreid de tijd om de ziektegeschiedenis van uw huisdier door te nemen. Daarnaast kijken we uw dier helemaal na en luisteren we naar het hart en de longen. Het hangt van de voorgeschiedenis en van de verschijnselen zelf af welke aanvullende onderzoeken we doen. Bij ieder huisdier maken wij een passend plan van aanpak, uiteraard in overleg met u.

MRI- en CT-scan

Tegenwoordig wordt er in de diergeneeskunde ook steeds meer gebruik gemaakt van geavanceerde beeldvormingstechnieken zoals MRI-en CT-scan. Beide technieken maken zeer gedetailleerde beelden van het lichaam. Daarbij ‘fotograferen’ ze als het ware steeds plakjes van het lichaam die later met de computer omgezet worden in een totaalbeeld. Deze technieken zijn zeer geschikt om de hersenen en het ruggenmerg in beeld te brengen. Iets wat met andere technieken niet lukt, omdat deze onderdelen zo goed beschermd liggen tussen dikke botstructuren. Maar ook voor andere delen van het lichaam kunnen MRI en CT ingezet worden. Door de gedetailleerde beelden kunnen ook hele kleine afwijkingen, die toch soms voor grote problemen zorgen, beter opgespoord worden.
Bij Dierenartsen AnimalCare beschikken wij zelf niet over deze apparatuur. MRI- en CT-scans worden bij huisdieren nog maar op een paar plaatsen in Nederland uitgevoerd.
Wanneer onze artsen het onderzoek toch nodig vinden, zijn er wel verschillende mogelijkheden om u en uw dier hiervoor door te verwijzen. Ook deze onderzoeken zijn niet pijnlijk, alleen omdat een dier er langere tijd heel stil voor moet liggen, moet dit wel altijd onder narcose uitgevoerd worden.

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag op afspraak 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)