24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Kattenziekte

We behandelen in onze praktijk de afgelopen weken meer dieren met diarree en maag-darmklachten dan gebruikelijk. De afgelopen week zijn er ook een aantal dieren binnengebracht die zeer ernstig ziek waren. Onderzoek op een overleden kat heeft uitgewezen dat er sprake is van kattenziekte. Dit is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte onder katten.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door een parvovirus dat via de ontlasting wordt uitgescheiden en zeer besmettelijk is voor andere katten. Het veroorzaakt plotselinge sterfte onder niet-gevaccineerde katten. Verder kan het virus ernstige diarree, braken, koorts en uitdroging veroorzaken waardoor een dier in shock kan raken.

Is kattenziekte ook gevaarlijk voor uw kat en wat kunt u doen om besmetting te voorkomen?

Kattenziekte is zeer besmettelijk. Dieren die goed gevaccineerd zijn, zijn beschermd tegen kattenziekte. Omdat kittens nog weinig weerstand hebben, is de ziekte voor hen het meest gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om kittens 2x te laten vaccineren, op 9 en op 12 weken leeftijd. Nu er een uitbraak van kattenziekte is in deze regio, is het aan te raden om ook nog op 16 weken leeftijd te laten vaccineren, zodat hij extra veel antistoffen kan opbouwen tegen het virus. Tot kittens deze vaccinaties hebben gehad, adviseren wij u om uw kitten binnen te houden, zodat hij geen virus kan oplopen tot hij beschermd is.

Na de kitten-entingen moet een kat op 1 jarige leeftijd weer gevaccineerd te worden tegen kattenziekte en daarna elke 3 jaar om goed beschermd te zijn. Dat heet de grote cocktail. Daarnaast worden de meeste katten tussendoor nog elk jaar gevaccineerd tegen niesziekte, maar dat is dus een hele andere ziekte.

Voor kattenziekte geldt dus dat uw kat beschermd is als hij in de afgelopen 3 jaar gevaccineerd is tegen kattenziekte. Dit kunt u controleren door in het vaccinatieboekje te kijken; daarin kunt u de sticker van de “tricat” (de grote cocktail) terugvinden. Indien uw kat in de afgelopen 3 jaar deze vaccinatie niet meer heeft gehad, adviseren wij om uw dier zo snel mogelijk te laten vaccineren. Na een week heeft hij dan voldoende bescherming opgebouwd. Tot die tijd adviseren wij om uw kat binnen te houden, zodat hij geen contact kan hebben met mogelijk besmette katten in de omgeving.

Heeft u vragen, of weet u niet zeker of uw kat goed gevaccineerd is?

Neem dan contact op met 1 van onze medewerkers, zij kunnen ook in de patiëntenkaart van uw dier terugkijken of hij in de afgelopen 3 jaar de juiste vaccinatie heeft gehad. En heeft u nog andere vragen, neemt u dan ook gerust contact met ons op!

Categorieën: Uncategorized

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Inloopspreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag op afspraak 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)