24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
0341 - 351235
Let op voor chocolade vergiftiging bij honden

Let op voor chocolade vergiftiging bij honden

Met de feestdagen voor de deur is er in veel huizen weer volop chocolade aanwezig! En elk jaar zijn er honden die de verleiding niet kunnen weerstaan: paaseitjes of chocolade kerstkransjes worden van tafel gepikt en soms met verpakking en al opgegeten. Vaak wordt in paniek de dierenarts gebeld als een hond chocolade heeft gegeten.

Dit is terecht: chocolade kan zeer giftig zijn voor honden!

Wij hebben de eerste honden die paaseitjes hadden gegeten al kunnen helpen. Hun eigenaren waren er gelukkig snel bij.

Waarom is chocolade zo gevaarlijk voor honden?

In chocolade zit een stof, theobromine, waar honden niet tegen kunnen. Het is een stofje dat de mens wakker houdt en activeert na het eten van chocolade. Naast dit stimulerende effect heeft theobromine ook een irriterende werking in het lichaam. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn lichaamsgewicht en van de soort en de hoeveelheid chocola die hij opgegeten heeft.

Wat te doen als uw hond teveel chocolade heeft gegeten?

Wanneer uw hond chocola heeft gegeten is het in eerste instantie raadzaam om na te gaan wat voor chocolade het is geweest en welke hoeveelheid. Er zijn diverse Chocolade Calculators beschikbaar die op basis van de soort chocolade, het aantal grammen en het gewicht van de hond uit rekenen of u zich meer of minder zorgen moet maken. Bij twijfel is het verstandig om de dierenarts zo snel mogelijk te raadplegen. Hij kan met een injectie de hond laten braken zodat de schadelijke theobromine wordt uitgebraakt.

Tip: gebruik hier een calculator: https://veterinaryclinic.com/chocolate/calc.html

Is chocolade is ook giftig voor katten!?

Katten kunnen ook absoluut niet tegen theobromine in cacao. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor. Katten zijn natuurlijk veel kieskeuriger dan honden als het om eten gaat, ze zullen uit zichzelf niet zo snel chocolade eten.

Categorie├źn: Uncategorized

E-mailadres gezelschapsdieren

gezelschapsdieren@animalcare.nl

Maandag t/m donderdag 08:30 tot 19:30 uur
Vrijdag 08:30 tot 17:30 uur
Inloopspreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Telefonisch spreekuur 13:30 tot 14:00 uur
Zaterdag op afspraak 10:00 tot 12:00 uur

E-mailadres paard

paarden@animalcare.nl

Dierenartsen AnimalCare

info@animalcare.nl

E-mailadres landbouwdieren

veearts@animalcare.nl

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Telefonisch spreekuur 08:30 tot 09:00 uur
(voor gratis advies van een dierenarts)