Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en leuke weetjes!
- Toon alles
- maart 2021
- februari 2022
- juni 2022
- november 2022
- februari 2023
- maart 2023
- maart 2024
- augustus 2024
- september 2024
- Toon alles
- Paard
- Voorlichting
- Koe
- Koningsdag
- Pinksteren
- Jongvee
- Vaccinatie
- Konijn
- Dierenarts
Ondanks de mooie nazomer die we tot nu toe gehad hebben, is de tijd van het opstallen van het vee gekomen. Dit opstallen brengt ieder jaar weer de nodige uitdagingen met zich mee. De dieren komen dichter bij elkaar te staan en vaak ook weer in contact met andere leeftijdsgroepen op het bedrijf. Omdat stallucht nooit zo fris is als buitenlucht kunnen virussen en bacteriën zich van het ene naar het andere dier verspreiden.
Dit opstallen brengt ieder jaar weer de nodige uitdagingen met zich mee.
Dit geeft vooral vaak luchtwegklachten bij het jongvee. Zij hebben immers vaak nog niet zoveel weerstand tegen ziekten als oudere dieren. Denk dan vooral aan veel voorkomende infecties zoals bacteriën (zoals pasteurella, mannheimia of mycoplasma) en virussen (pinkengriep, para-influenza BVD of IBR). De klachten die we dan zien zijn: sloomheid, hoesten, verhoogde ademhaling, snot, hoge koorts en verminderde groei.
Wanneer uw jongvee een van deze klachten heeft kunnen wij als dierenartsen helpen bij de het vaststellen welke ziekteverwekker de oorzaak is. Dit doen we door bijvoorbeeld een longspoeling te doen of door van een aantal dieren bloed af te nemen. Als u weet welke ziektes er op uw bedrijf spelen kunnen wij daar samen met u een plan voor maken. Hierbij kijken we natuurlijk ook naar het klimaat in de stal. En naar oorzaken die de weerstand van de kalveren verminderen. Soms kunnen relatief simpele maatregelen zoals het scheren van het jongvee bij opstallen al veel problemen voorkomen. Maar als de klachten jaarlijks terugkeren of ernstiger zijn, is het vaak ook zinvol om gaan te vaccineren. Bijvoorbeeld tegen para-influenza, pinkengriep, Mannheimia en BVD. Dit voorkomt veel problemen van longschade en groeiachterstand.
Tegen veel verwekkers van luchtwegproblemen is vaccinatie mogelijk.
Als laatste kan ook longworm luchtwegklachten geven. Deze wormen zijn door het jongvee in de wei opgenomen en geven een harde droge hoest. Om de diagnose te bevestigen kunnen wij een mestmonster voor u onderzoeken. Soms hebben kalveren die last hebben van longworm ook een maagdarmworminfectie opgelopen. Deze kalveren zijn dan vaak wat achtergebleven in conditie, zitten niet mooi in het haar en hebben diarree. Om te onderzoeken of er sprake is van maagdarmwormen kunnen we bloedonderzoek doen. Dit moet dan wel binnen een week na opstallen gebeuren. Blijken de dieren last te hebben van wormen dan moeten ze ontwormd worden. Denk er daarbij aan dat u het ontwormingsmiddel hoog genoeg doseert. Als u een dier ontwormd met te weinig ontwormingsmiddel voor zijn gewicht, leidt dat namelijk tot het resistent worden van wormen waardoor de middelen in de toekomst niet meer werken. Houdt u daarom de dosering altijd wat ruim aan voor het gewicht. Dat is veilig en effectief.
Vaccinatie vraagt om een goede strategie voor een optimale bescherming. Vaak bestaat dit uit een eerste vaccinatie met een herhaling na een verloop van tijd. Er bestaan verschillende vaccins tegen de verschillende ziekteverwekkers wij kijken graag met u naar geschikte schema’s voor uw bedrijf.
Tot slot; het opstallen is ook een goed moment om te evalueren hoe uw jongvee ervoor staat. Is het voldoende gegroeid en ontwikkeld? Zitten ze mooi in hun vacht? Wat belangrijk is voor dieren in de groei is een stevige structuurbron voor de pens (mooi hooi / droge kuil), voldoende eiwit en mineralen, speciaal samengesteld voor jongvee.
Wij begeleiden u graag voor een optimale stalperiode voor uw jongvee, neem contact met ons op voor de mogelijkheden op uw bedrijf.